maanantai 10. lokakuuta 2011

Sipulisämpylät

Bongasin tämän reseptin Myllyn Parhaan sivuilta ja muokkasin sitä pikkuisen omanlaisemmaksi. Sipulin kanssa kannattaa olla tässä ohjeessa varovainen, sillä pieneksikin hakattu silppu maistuu yllättävän hyvin läpi. Itse lisäisin sipulia vaikka puuroon mutta ensimmäiseen satsiin tökätty tuplamäärä karvasteli jo omiakin makunystyröitä. Ohjeen mukaan tehty taikina jää pikkuisen löysäksi joten kädet ja työtaso kannattaa jauhottaa loppusiivouksia ajatellen, mutta valmiin sämpylän koostumus on paljon parempi löysästä taikinasta tehtynä.

Sipulisämpylät
n. 20 pientä tai 12 isoa sämpylää

½ l piimää
1 pkt hiivaa (50 g)
4 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
1 keskikokoinen sipuli
1 rkl sokeria
6 dl sämpyläjauhoja
siemeniä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää hiutaleet ja jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan noin 20 minuutiksi. 
 
Leikkaa sipulit suikaleiksi tai kuutioiksi. Kuumenna pannu ja kuullota sipulikuutiot öljyssä. Ripottele sekaan sokeri ja jatka paistamista vielä hetken aikaa niin, että sipulit sokeroituvat vähän. Kaada sipulit jäähtymään lautaselle.

Kun taikinaseos kuplii lisää suola, sipulipalat, siemenet ja hiivaleipäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Leivo heti saman tien sämpylöiksi. Painele sämpylät jauhotetuin käsin vähän litteämmiksi ja kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

Paista uunin keskitasolla 225ºC 10-13 minuuttia. Isompia sämpylöitä tehdessä paistoaika on hieman pidempi.


Sämpylät jäävät paistettaessa melko vaaleiksi kuten kuvista näkyy, mutta makuunhan moinen ei vaikuta. Voitelin sämpylät ennen paistamista siirapista ja vedestä 50/50-suhteella tehdyllä liemellä ja painelin päälle auringonkukansiemeniä. Seuraavaan satsiin menee kokeiluun sitten porkkanaraaste. Päälle sopisivat varmasti tosi hyvin myös esim. unikonsiemenet tai rouhitut pähkinät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti